- Home - Antikt - Möbler - Byggnadsvård - Kuriosa - Böcker - Mässor - Övrig verksamhet - Kontakt/Öppet - Länkar
GÄRDSJÖ ANTIK
ANTIKT: Lampor - Allmoge - Textil - Tavlor - Glas/keramik - Tramp art - Metall - Kläder/skor - Uppst. djur - Övrigt
ALLMOGE: Folkkonst - Dalahästar - Dräkt - Järn o tråd - Trä - Rot/näver/spån - Sameslöjd - Häst/lantbruk - Övr.
TRÄ: Laggat - Svepteknik - Textilredskap - Runföremål - Övriga träföremål
ALLMOGEFÖREMÅL AV TRÄ
Trädisk   Allmogesaker av trä – varav de flesta kan kallas kultur- och bruksföremål - är så många att de här delas upp i fem olika avdelningar – laggade föremål, föremål i svepteknik, redskap för textiltillverkning d v s linberedning och vävning, föremål med dalrunor samt övriga saker tillverkade av trä. Klicka på bilderna, länkrubrikerna eller i länklisten ovan för att komma till respektive avdelning. Alla trähästar och andra trädjur under Dalahästar.   Träskål

Laggkärl   LAGGADE FÖREMÅL
Laggade föremål kan var tex laggkärl av olika storlekar från stora tunnor till små byttor med lock, stop och pipkannor. Laggtekniken innebär att man runt en rund botten ställer trästavar i en ring och allt sammanhålles med vidjor som kallas jordar eller band. Laggkärlen kan också ha lock och tunnor har lika bottnar i bägge ändarna.
 

Svepäska   FÖREMÅL I SVEPTEKNIK
Föremål i svepteknik är runda eller ovala och består av en tunn träskiva som böjts runt en botten och sammanfogats med hjälp av tex rottrådar. Svepäskor, svepaskar och en del korgar är tillverkade i svepteknik. Ofta är de ornamenterade med brännstämplar eller mörkfärgad gravyr. De kan också vara målade.

 

Spinnrock   TEXTILREDSKAP
För tillverkning av textilier behövdes en mängd redskap, speciellt linberedningen krävde många redskap från repning till spinning. Vävredskap finns det också många, inte bara vävstolar utan även bandgrindar, bandknivar och rullstolar. Många av dessa redskap kan vara fint ornamenterade och målade s k fästmögåvor.

 

Runor   RUNFÖREMÅL
Runor tillhör inte bara vikingatiden utan s k dalrunor har använts i Dalarna ända fram till 1900-talet. De är inristade på bruksföremål av trä och är under 1800-talet ofta blandade med latinska bokstäver. Dalrunorna har sett lite olika ut under århundradena och med hjälp av detta kan man datera runföremål. Är mycket sällsynta.

 

Ostformar   ÖVRIGA TRÄFÖREMÅL
I denna avdelning hamnar många av träföremålen. De flesta av föremålen i det gamla hushållet var av trä tex skålar, diskar, slevar, askar och baktråg. Allt som användes vid mjölkhanteringen var av trä tex mjölkfat, smörkärnor och ostformar. Även många av mannens redskap var av trä tex hyvlar, skyfflar och lieorvar.

 

Webmaster - foto - kontakt: Inge Nilsson - 0248-14495 - 0708-623820 - inge(at)gardsjoantik.se